Dünya baharat endüstrisi kalıntılara karşı güçlerini birleştiriyor
Dünya baharat departmanı kalıntılara karşı güçlerini birleştiriyor
Sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği baharat ihracatçılarının gündeminde
Türk baharatları izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik esas alınarak üretiliyor
Avrupa’nın dört bir yanından baharat üreticileri ve ihracatçıları, kalıntısız üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği için bir araya geldi. Dünyada 20 milyar dolarlık baharat sektörünün en değerli üç kuruluşundan biri olan Avrupa Baharat Birliği’nin (ESA) Teknik Komite Toplantısı gerçekleştirildi.
Kekik ve defne ihracatında dünya birincisi olan Türkiye’yi ESA Toplantısı’nda başarıyla temsil eden Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nurettin Tarakçıoğlu, ESA Toplantısı’nda bilgi almak istediklerini söyledi. Avrupa Birliği’nde (AB) branştaki son gelişmeleri aktaracak ve Türkiye menşeli ürünler hakkında görüşlerini aktaracak. söylenmiş.
“Özellikle Ege Bölgesi Türkiye’nin baharat ihracatının merkez üssü konumunda. Türkiye baharat ihracatının yüzde 60’ından fazlası Ege ihracatçıları tarafından gerçekleştiriliyor. Ocak-eylül döneminde Türkiye genelinde baharat ihracatımız 184 milyon doları buldu. Avrupa, Türkiye’nin baharat ihracatından yüzde 30 pay alıyor. ESA’nın Avrupa’dan ABD’ye, Hindistan’dan Güney Afrika’ya ve İngiltere’ye kadar çok geniş bir üyelik profili var. Sektörümüzde kalıntı sorununu önlemek, üreticinin emeğinin karşılığını almasını sağlamak, ürünlerin iade edilmemesini sağlamak için çok çalışıyoruz. “Üreticilerle sık sık toplantılar yapıyor, üniversitelerle iş birliği yapıyoruz.”
Tarakçıoğlu, “Ulusal sendikalara büyük sorumluluk düşüyor. Rastgele yüksek kalıntı tespiti durumunda ESA’ya bilgi verilmelidir. Özellikle Çin’den gelen eserlerde bazı kalıntılara rastlandığı ve herhangi bir önlem alınmaması gerektiğine karar verildi. Bazı ülkelerden gelen eserlerde sıklıkla bulunan kalıntılara izin verilmese de sorunun hala tam olarak çözülmediği ve dikkatli olunması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı. Risk oluşturan kalıntıları da inceledik. “Tağşiş ve kuruma faktörü konularını tartıştık.” dedi.
Başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyaya ihracatın devamlılığı için PA meselesinin analizinin hayati önem taşıdığını belirten Nurettin Tarakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“PA konusunu da detaylı olarak ele aldık. Özellikle, doğru PA analizi için örneklemenin gerekli olduğuna karar verildi. Türkiye kekik üretiminin yüzde 90’ının yapıldığı Denizli’de Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile uzun süredir düzenlediğimiz “Kekik Tarımının Sorunları ve Çözümleri” konulu toplantılarda üreticilere nelere ihtiyaçları olduğunu sorduk. kekikteki ot kalıntısından dolayı ortaya çıkan PA sorununu ortadan kaldırmak için yapılması gerekenler. Biz söylüyoruz. “Başarılı sonuçları olan bu projeyi Komite Toplantısında gündeme getirdik.”
Tarakçıoğlu, “ESA kalite standartları hakkında bilgi verildi. Çalışmaların daha etkin bir şekilde devam edebilmesi için yeni üyelerin çalışma grubuna takviye yapması bekleniyor. Komitenin kurutma faktörü üzerinde de çalışması gerekiyor. Mineral yağ kalıntısı da tartışıldı. Bu konuya getirilen kısıtlamaların artırılması için gerekli adımların ivedilikle atılması ve sonuçların 2024 yılının ilk yarısında alınabilmesi konusunda mutabakata varıldı. Bugüne kadarki en verimli teknik komite toplantılarından biri oldu. Görüşlerimizi dile getirerek yol göstermeye çalıştık. “Teknik komite ESA’nın, ESA ise AB’nin Danışma Komitesi gibi çalıştığı için bu toplantılar ve alınan kararlar değerlidir.” söz konusu.
Nurettin Tarakçıoğlu, “Amacımız çevre dostu, üretimimizde izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik koşullarını yerine getiren ürünler üretmek ve bu konuda üreticilerimizi bilgilendirecek projeleri hayata geçirmektir. İzlenebilirlik ve sürdürülebilirlik temelinde üretilen Türk baharatlarının ihracatını düzenli olarak artırmak. “Şu anda yıllık 200-250 milyon dolar aralığında olan baharat ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı