Asya’daki Batı bankaları Çin’deki zorluklar nedeniyle daha fazla işten çıkarmayla karşı karşıya
Asya’daki Batılı yatırım bankaları, Çin’deki ekonomik ve piyasa zorluklarının gelirleri baskılamaya devam etmesi nedeniyle bu yıl işten çıkarmalarda artışa hazırlanıyor. Sektördeki kelle avcıları ve bankacılara göre bu eğilim, Japonya ve Hindistan’daki daha parlak anlaşma beklentilerine rağmen devam edecek.
Yatırım bankacılığının önemli bölgesel merkezleri olan Çin ve Hong Kong’da 2023 sonlarında başlayan yeni işten çıkarma dalgasının önümüzdeki aylarda hızlanması bekleniyor. Özellikle NYSE:LAZ’da işlem gören ABD butik bankası Lazard, geçtiğimiz ay şirket bünyesinde duyurduğu Pekin ofisini kapatma kararı aldı. Konuyla ilgili bilgisi olan iki kişiye göre, bu saldırı bazı çalışanların işini kaybetmesine, bazılarının ise şirketin Hong Kong ofisine nakledilmesine neden olabilir.
Benzer şekilde, diğer iki kaynağın bildirdiğine göre Avrupalı bankacılık şirketi Rothschild, Şangay grubunu dördüncü çeyrekte feshetti. Ayrıca Bank of America yakın zamanda Asya’daki iş gücünü 20’den fazla bankacı azalttı.
Lazard’ın yorum yapma konusundaki isteksizliği ve Rothschild’in Şangay ofisinin statüsüne yanıt vermemesi bu gelişmelerin hassas doğasını yansıtıyor. Bu bilgilerin kaynakları, konu hakkında kamuya açık konuşma yetkisine sahip olmadıkları için isimsiz kalmaktadır.
Çin borsaları son beş yılın en düşük seviyelerinde ve salgının ardından daha zayıf bir toparlanma yatırımcıların endişelerini artırdı ve şirketlerin iç talep görünümünü zayıflattı. Jeopolitik gerilimler yabancı yatırımı daha da caydırdı.
Hudson’ın Büyük Çin Başkan Yardımcısı ve Hong Kong Başkanı’na göre, Asya’daki finans kurumları geçen yıl iş güçlerini ortalama %20 oranında azalttı; bazı kesintiler 2008 mali krizinden bu yana görülmeyen seviyelere ulaştı. İki yatırım bankacılığı yönetici gözlemcisine göre, Hong Kong’da Çin ile ilgili pek çok projede çalışan 400’den fazla yatırım bankacısı işten çıkarıldı.
Küresel yatırım bankaları, Çinli müşterilerin yer aldığı sermaye faaliyetlerinden elde edilen gelirin 2023’te 4 milyar dolara düştüğünü gördü; bu, 2022’ye göre %30’luk bir düşüş anlamına geliyor. LSEG bilgilerine göre, birleşme ve satın alma (M&A) faaliyetleri de geçen yıl %16 düşüşle 629 milyon dolara geriledi. LSEG verilerine göre, Asya Pasifik’teki küresel bankalar tarafından toplanan yatırım bankacılığı fiyatları, 2021’deki 40,6 milyar dolarlık yüksek seviyesinden 2023’te %25 düştü.
İsviçreli yatırım bankası UBS, Credit Suisse’i satın almasının ardından önümüzdeki aylarda özellikle Çin’e odaklanan bankacılar arasında iş gücünü azaltmayı planlıyor. Bu bilgi, UBS’in planları hakkında bilgisi olan iki kaynaktan geliyor ancak UBS’in kendisi bu konuda herhangi bir yorumda bulunmadı.
Bankacılar, Çin’in ekonomik yavaşlamasının etkilerini hafifletmek için Hindistan’dan Japonya’ya uzanan umut verici bir uzlaşma sınırı bekliyorlar. Ancak aynı zamanda fiyat gelirindeki artışın kısa vadede sorun olmaya devam edeceğini de kabul ediyorlar.
Citigroup’un Hindistan yatırım bankacılığı başkanı, bunun tersine, Hindistan’ın yatırım bankacılığı gelirinin milyarlarca dolarlık potansiyel işlemler nedeniyle %15 ila %25 oranında artmasının beklendiğini tahmin ediyor. Bankalar Hindistan’a daha fazla odaklansa da bu, Çin’den veya diğer Asya pazarlarından uzaklaşmak anlamına gelmiyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.